Ulusal Atık Yönetimi & Eylem Planı Bakanlığımız temsilcileri, İSTAÇ yetkilileri, Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri yetkilileri, İl Müdürümüz, Çed ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Hasan KÜÇÜKAYDIN ve İl müdürlüğümüz personelimin katılımıyla İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleşti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Yusuf KARAARSLAN;
"Etkili ve ekonomik bir atık planı hazırlanabilmesi için bakanlığımızca ulusal atık yönetimi ve eylem planı çalışmaları başlatılmış olup ilimiz genelinde verilerin toplanabilmesi ve bu konuda sorumluluğu ve yükümlülüğü olan belediyelerle koordinasyonun sağlanması için düzenlenen toplantımıza hoşgeldiniz
İnsanların ticaret ve üretim faaliyetleri sonucunda hammadde, su, enerji ve besin maddeleri tüketimi artmakta, bu tüketim sonucu ortaya çıkan katı, sıvı ve gaz atıklar çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Ülkemizde hızlı ekonomik büyüme, kentleşme, nüfus atışı ve refah seviyesinin yükselmesi giderek artan miktarda atık üretimine yol açmaktadır. Artan atık miktarı ise; olabildiğince az atıklı üretimi, atıkların geri kazanılmasını ve nihayet atıkların ekonomi ve çevre açısından en uygun şekilde bertarafını gerektirmektedir.
Bakanlığımız atık yönetimi konusundaki çalışmalarını belediye atıkları, ambalaj atıkları, tehlikeli atıklar, tehlikesiz atıklar ve özel atıklar olmak üzere beş ana başlık altında yürütmektedir. Bu atıklardan evsel atıklar ile tıbbi atıkların yönetimiyle ilgili yükümlülükler belediyeler tarafından yerine getirilirken, aralarında ambalaj atıkları, atık yağlar, pil ve aküler ile kullanım ömrü dolmuş lastiklerin bulunduğu atık gruplarının toplanması, geri kazanılması ve bertarafları ile ilgili yükümlülüklerin üretici sorumluluğu ilkesi kapsamında yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bu yol haritası sayesinde özellikle belediyeler tarafından verilen atık yönetim hizmetlerinin hissedilir şekilde iyileştirilmesi ve mevzuatın gerektirdiği teknik şartlara haiz atık geri kazanım ve bertaraf tesislerinin işletmeye alınması hedeflenmektedir. Böylece atık yönetimi açısından hem üyelik sürecinde olduğumuz Avrupa Birliği standartlarına ulaşma söz konusu olacak, hem de vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama imkânı sağlanabilecektir. Bu bağlamda “Atık Yönetimi Eylem Planı’nın hazırlanmasında emeği geçen Bakanlığımız çalışanlarına ve İSTAÇ AŞ. çalışanlarına teşekkürlerimi bildirir, Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planının ilgili tüm taraflara ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim diyerek sözlerini tamamladı.