Konya Valiliği
Konya Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Konya Valiliği
Konya Valiliği

KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI

06 Haziran 2016
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI
KONYA BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ AÇILDI

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından İstanbul'da gerçekleştirilen toplu açılış töreni kapsamında, İlimizde yapılan Konya Bölgesel Temiz Hava Merkezi hizmete girdi. Açılış törenine; Sayın Valimiz Muammer EROL, Konya Milletvekili Ahmet SORGUN, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK, İl Emniyet Müdürü Mevlüt DEMİR, Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Yusuf KARAASLAN, Kurum Müdürleri ve davetliler katıldı.

KONYA TEMİZ HAVA MERKEZİ BİLGİ NOTU

 

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde toplu ölümlere varabilecek seviyede olumsuz etkileri olan hava kirliliği özellikle büyükşehirlerde her geçen gün önemi artan bir sorundur.

Hava kalitesinin iyileştirilebilmesi için ülkemizde de tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi çeşitli yasal düzenlemeler yürürlüktedir. Bunların bir kısmı sanayi, ısınma, trafik gibi kirletici kaynakların kontrolüne yönelik, bir kısmı da soluduğumuz havanın kalitesine ilişkindir. Kirliliğin kontrolüne ilişkin düzenlemelerle hedeflenen, hava kirliliğinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki zararlı etkilerini önlemek veya azaltmak için belirlenmiş hava kalitesi hedeflerini sağlamaktır.

Daha kaliteli ve yaşanabilir hava hedefi doğrultusunda çalışmalar hızla devam etmektedir.

Şehrimizde hava kirliliği kontrolü, kirlilik önleme ve hava kalitesinin iyileştirilmesi çalışmaları yürürlükte bulunan mevzuatlar ve ilimiz Mahalli Çevre Kurulu’nca oluşturulan Temiz Hava Programları doğrultusunda geniş kapsamlı olarak yürütülmektedir.

Bakanlığımızın çevreye verdiği önem çerçevesinde Yatırım Programı kapsamında;

İstasyonların tek bir merkezden yönetilmesi yerine etkin ve verimli bir hava kalitesi yönetimi için Türkiye genelinde İstanbul, Samsun, Erzurum, İzmir, Adana, Konya, Ankara, Diyarbakır merkez olmak üzere 8 Temiz Hava Merkezi kurulacaktır.

Konya Bölgesel Temiz Hava Merkezine toplam 10 il bağlı olup bunlar; Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, İsparta, Karaman, Kayseri, Nevşehir ve Niğde ‘dir.

Konya İli Selçuklu İlçesi’ ndeki Hocacihan Mah. Yaklaşık olarak 5000 metrekare arsa üzerine 4 katlı ve 3000 metrekare kapalı alan olarak tamamlanan temiz hava merkezi binasında zemin katta Analiz, kalibrasyon, organik ve inorganik olmak üzere laboratuvar olarak planlanmıştır. I. ve 2.Katta çalışma odaları toplantı salonları planlanmıştır.

Konya ilindeki temiz hava merkezi işi tefrişat ve iç donanımı ile birlikte tamamlanmıştır.

Temiz hava merkezlerinin kurulması, mevcut istasyonlara ilave olarak kurulacak olan hava kalitesi ölçüm istasyonlarının bölge bazında sayısı, yeri ve kirlilik kaynaklarının dağılımına göre istasyonlarda ölçülmesi gereken kirleticileri belirlemeye yönelik Hava Kalitesi Ön Değerlendirme çalışmaları yapılmıştır.

Ölçüm istasyonlarından alınan veriler Konya il merkezinde kurulan istasyon da ön değerlendirme ve analizleri yapılacaktır.

Konya il merkezinde 4 adet ve hava kirliliği yüksek olan 6 (Akşehir, Seydişehir, Beyşehir, Ereğli, Çumra ve Ilgın) adet ilçede sabit pasif örnekleme ile 4 mevsim hava ölçümleri alınarak merkez istasyonda analizleri yapılacaktır.

Proje kapsamında her bir yerleşim alanında;

-Hava kirliliğine neden olan kirletici kaynaklarla ilgili envanter bilgisi toplanmıştır.

-Her bir hava kirlilik kaynağının (ısınma, ulaşım ve sanayi) her bir kirletici parametre bazında emisyon yükleri hesaplanmıştır.

-Her bir kirlilik kaynağının her bir kirletici parametre bazındaki kirlilik yükünün alansal dağılım haritaları hazırlanmıştır.

-Kirlilik dağılım haritaları ve saha incelemesine göre belirlenen noktalarda aktif ve pasif örnekleme yöntemi ile S02, NOx, CO, 03, PMIO, PM2.5, Benzen, Arsenik, Nikel, kadmiyum, Benzo(a)Piren parametreleri mevsimsel dönemlerde ölçülmüştür.

-İklim modelleri tamamlanmıştır.

-Mevcut istasyon ve mevsimsel dönemlerde yapılan ölçüm sonuçlarının istatistiksel olarak analiz edilmesi sonucunda veri değerlendirmesi yapılarak sürekli ölçülen parametreler ile, kentsel, kent çevresi ve kırsal alan ile kaynak bazlı (ısınma, sanayi ve ulaşım) kurulacak istasyon tipleri ve bu istasyonların yerleri belirlenmiş olup, Bakanlığımızın onayına sunulacaktır..

İSTASYONDAN ALINAN BİLGİLERİN ÖN DEĞERLENDİRMESİ VE ANALİZLERİ SONUCUNDA;

İL VE İLÇE GENELİNDE HAVA KALİTESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN EYLEM PLANLARI HAZIRLANACAKTIR.

HAZIRLANAN EYLEM PLANLARININ UYGULANMASI İLE YAŞANABİLİR, HAVA KALİTESİ YÜKSEK MARKA ŞEHİRLER OLUŞTURALACAKTIR.

 

İstanbul THM

 

İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Bilecik, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli

11

Samsun THM

 

Samsun, Sinop, Amasya, Çorum, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun

8

Erzurum THM

 

Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı

11

İzmir THM 

 

İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın, Muğla

6

Adana THM

 

Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep, Hatay, Osmaniye

7

Konya THM

 

Konya, Isparta, Burdur, Antalya, Karaman, Niğde, Aksaray, Afyonkarahisar, Nevşehir, Kayseri

 

10

Ankara THM

 

Ankara, Kütahya, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu

13

Diyarbakır THM

 

Diyarbakır, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Batman, Siirt, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ

15

 

BÖLGESEL TEMİZ HAVA MERKEZİ BÜNYESİNDEKİ BİRİMLER

Kaynak Envanteri Toplama-Emisyon Yükü Tespit Birimi

 

Merkeze bağlı illerde her bir il bazında hava kirlilik kaynakları ile hava kirliliğin etki eden faktörlerle ilgili envanter veri tavanlarının oluşturularak toplanması, analiz edilmesi ve envanter tablolarının hazırlanması ile her bir kaynak ve kirletici parametre için oluşturulan nihalileştirilen emisyon faktörleri kullanılarak emisyon yükü hesaplarının yapılarak analiz tablolarının hazırlandığı birim

Modelleme Birimi

Emisyon yüklerinin hava kirliliğine etki eden faktörleri de dikkate alarak alansal dağılımı ile büyük ölçekte seçilen episot dönemleri için hava kirlilik dağılım haritalarının ve iklim modellerinin hazırlandığı, çöl tozu taşınımlarının değerlendirildiği birim

 

Veri İşletim Merkezi

 

Hava kalitesi izleme istasyonlarına ait ölçüm sonuçlarının merkez yazılıma gönderilmesi, istasyonlarda veri kontrollerinin yapılması, parametre ekleme çıkarma işlemlerinin yürütülmesi, ölçüm sonuçlarının günlük ve aylık (cihazlar ve çevre koşullarına göre) validasyonlarının yapıldığı, verilerin değerlendirilerek raporlandığı birim

 

Kalibrasyon Laboratuvarı

 

Ulusal ve uluslararası kabul görmüş standartlara göre istasyon cihazlarının kalibrasyonları için transfer standartların hazırlandığı, istasyonlardaki doğrulama tüplerinin sertifikalandırıldığı ve istasyonlardaki arızalı cihazların arızaları giderildikten sonra kalibrasyonlarının yapıldığı birim

 

Analiz Laboratuvarları

 

Analiz Laboratuvarları:PM10’da ağır metal (arsenik, nikel, kadmiyum), poliaromatik hidrokarbonlar, benzen, kurşun, uçucu organik bileşikler, PM2.5 içinde (SO4-2  Na-, NH4-, Ca2+ , NO2-, K, Cl, Mg2+ , elementel karbon (EC) ve organik karbon (OC) ile EMEP istasyonlarından iç ve dış hava gaz filtreleri, yağmur suyu ile dış ortam PM10 ve PM2.5 içinde ağır metal vb analizlerin ve toz analizlerinin yapılacağı laboratuvarlar

 

Arıza Giderim Atölyesi

 

Hava kalitesi istasyonlarındaki arızalı cihazların tamir ve bakım işlerinin gerçekleştirildiği birim

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır