Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Bakanlığımızca IPA 2010 Yılı Programlaması 1. Bileşeni kapsamında bulunan TR2010/0327.02-01/001 “Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği’nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi” 12.05.2014 tarihinde başlamıştır. 24 ay sürmesi hedeflenen Proje ile Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği’nin Türkiye’de tam ve etkin bir biçimde uygulanmasında gerekli koşulların oluşturulması için kurumsal ve idari yapı güçlenmesi hedeflenmektedir.
Projede öncelikli amaç ülkemizde Stratejik Çevresel Değerlendirme Uygulamasının başlamasına katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda “Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Planı” için Bakanlığımızca “Stratejik Çevresel Değerlendirme Çalışması” yapma kararı alınmıştır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının desteklediği Proje kapsamında İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda 30-31 Mart tarihleri arasında İlimizde bulunan Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşlarına Proje ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.
Toplantının ilk gününde Bakanlığımız Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza TANAS Başkanlığında, diğer bakanlık temsilcileri ve Proje yürütücüsü firma tarafından SÇD Yönetmeliğinin Uygulanması ve SÇD’nin temel ilkeleri hakkında bilgi verilip, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Projesi’nin tanıtımı yapılmıştır. Son olarak SÇD Uzmanı Jiří DUSIK, SÇD sürecinin tanıtımı ve sonuçları üzerine bir sunum yapmıştır.
SÇD ekibi tarafından; bugüne kadar tespit edilen çevresel sorunların, potansiyel dolaylı etkilerin ve ilerideki SÇD sürecinde ele alınması gerekecek geniş etkilerin değerlendirilmesinin amaçlandığı toplantının ikinci gününde, Yerel Uzman Burcu ARAS tarafından Kapsamlaştırma sürecine ilişkin bulgular ve mevcut verilerin doğrulanması talebiyle bir sunum yapılmıştır.
Sunumların ardından Kapsamlaştırma Raporu’nun tamamlanmasından önce yerel paydaşlardan görüş almak amacıyla iki gün boyunca toplantıya katılan; İlimizde bulunan kamu kurumlarının temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları çalışanlarından Proje ile ilgili soruları, görüşleri ve eleştirileri alınmıştır.
İki gün süren toplantı sonrası (31 Mart günü) Proje alanına gidilerek yerinde incelemeler yapılmıştır.
Çalışmalar devam etmekte olup, raporlamalar için hazırlıklar devam etmektedir. Sonbaharda tekrar yapılacak saha ziyaretinin ardından, Konya Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi için Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu hazırlanacaktır. Projenin tüm aktivitelerinin 2016 yılı Mayıs ayında tamamlanacağı öngörülmektedir.