Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ’nin "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" adı altında bir kampanyası ; Ülkemizde ekmek israfının boyutlarının araştırılmasına ilişkin yürüttüğü çalışmaları toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratmak amacıyla bir etkinliğe dönüştürerek, başlayacak sürece, toplumun tüm kesimlerinin katılımını ve söz konusu israfın önlenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
TMO'nun israf konusundaki araştırmasında Türkiye'de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor, yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira, yani bunu eski rakama vuracak olursak 26 katrilyon. Tüketime baktığımızda; günde 24 bin, yılda 8,7 milyon ton, yani günde 95 milyon, yılda ise 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Bunun da parasal karşılığı 24,3 milyar lira, buradan israfın boyutu ortaya çıkıyor. Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise yıllık 1,5 milyar lira, eski rakam 1,5 katrilyon. Araştırmada ekmeğin nerelerde israf edildiği de ölçüldü. Evlerde alınan ekmeğin yüzde 2,9'u israf ediliyor, lokanta, otel ve benzeri yerlerde alınan ekmeğin yüzde 3'ü israf ediliyor, öğrenci yemekhanelerinde ise israf oranı maalesef yüzde 7'ye kadar yükseliyor. Zenginleşme israfı artırıyor, zenginleşen ülkelerde ekmek çeşitliliği artıyor, ekmek tüketimi azalıyor ama ekmek israfı büyüyor."
Bayatlamış ekmeklerin çöpe atılması veya hayvanlara verilmesini israf olarak değerlendirilmektedir. İsraf ekmeğin üretim veya tüketim sürecinin herhangi bir aşamasında meydana gelebilir. Üretilen ekmeğin bir bölümünün daha satılmadan fırınlarda, bir bölümünün de evlerde veya toplu yemek yenilen yerlerde satın alındıktan sonra tüketilemeyerek israf edildiği, ekmeğin israf edilmesinin hoş görülemez davranışlardan biri olduğu, ancak bu durumun kötü niyetten ziyade ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığı, yapılan araştırma sonucuyla da tespit edilmiştir."