Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu ve Denetleme Şube Müdürü Memetali Şanlı, denetimlerle ilgili Konya Hakimiyet gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu, üretim yapan her sanayinin bir atığı olduğunu belirtti. Sanayi tesisi kurulmadan önce çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanması gerektiğini söyleyen Yazıcıoğlu, “Atıkların ne yapılacağı bu rapor da belirtiliyor. Rapor çıkmadan her hangi bir sanayi tesisinin açılması mümkün değil. Bakanlığımız bunu inceliyor ondan sonra sanayi tesisinin açılmasına izin veriyor. Katı, sıvı, tıbbi atıkların ne olacağı, nasıl ayrıştırılacağı hepsi belirleniyor. Sanayi tesisi açılıktan sonra taahhütlerin yerine getirip, getirmediği bizim personelimiz tarafından denetleniyor. Bakanlığımızın bize bu konuda tesis ettiği araç var. Denetimlerimiz sürüyor. Sanayi tesisi ile ilgili hava kirliği, çevre kirliği veya atıklar olsun bununla ilgili şikâyet geldiğinde anında müdahale ediyoruz. Bide bu tür konular için ALO 181 hattı oluşturuldu. Eğer bu atık çevre kirliliği oluşturuyorsa buna da hemen ceza işlemi yapılır” dedi.
“Çevre bilinci aşılıyoruz”
Çevre bilincinin artırılmasına yönelik 5 Haziran 2013 tarihine kadar en temiz sanayi tesisi seçeceklerini ifade eden Mehmet Yazıcıoğlu, “Sanayicilerimiz buna ilgi gösteriyorlar. Biz değerlendirdikten sonra bakanlığımıza göndereceğiz. Sanayicilerimize çevre bilincini aşılamak istiyoruz. En temiz belediye ve sanayi tesisini seçeceğiz. Ayrıca bu seneye baktığımızda Konya’da pek fazla hava kirliliği de olmadı. Hava kirliliğinin giderilmesi noktasında çalışmalarımız sürüyor. Konya’da seneye daha az hava kirliliği olacak. Bunun için Hollanda ile beraber ortak bir proje çalışmamız var. Ama şuan bet bir şey yok” diye konuştu.
“3608 firma gözetimde”
Denetim Şube Müdürü Memetali, Şanlı, ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılması noktasında çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Sanayi tesislerinin atık yönetim planı oluşturması gerektiğini kaydeden Şanlı, “Bize sunarlar bizde bunu 3 yıllığına onaylarız. Konya’da bol miktarda çıkan yağlı talaş vardır. Yağlı talaşın geri dönüşümünü sağlayan 3 tane tesis var. Konya’da denetime tabi 3608 tane iş yeri var. 2012 yılında 972 tane denetim yaptık ve 500 bin liranın üstünde idari yaptırım para cezası uyguladık. 2013 yılında da denetimler aynı oranda devam ediyor” açıklamasında bulundu.
1. Organizede faal olarak çalışan 127 tane tesis olduğunu söyleyen Şanlı, “Bu 127 tesisten kaç tanesi çevreye duyarlı derseniz yüzde 40’ı geçmez. Nedeni çevreye olan yatırımı Konyalı sanayi tesisleri veya firmalar ekstra bir yük gibi geliyor. Boş yatırım gibi görüyorlar. Konya Organize Sanayi Bölgesi’ne girdiğinizde çevre bilincinin daha fazla olduğu görülüyor. Özellikle yurt dışı bağlantılı çalışan firmalar ilk önce çevreden izin alırlar” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynağı: Konya- Hakimiyet Gazetesi