Konya Valiliği
Konya Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Konya Valiliği
Konya Valiliği

Belgesize müteahhitlik yok

21 Kasım 2011
Belgesize müteahhitlik yok
Belgesize müteahhitlik yok
Belgesize müteahhitlik yok
Belgesize müteahhitlik yok

Yapıların depreme karşı dayanıklı olması için inşaat alanında yapılan çalışmalar kapsamında 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren tüm yapılar bir yapı müteahhidinin sorumluluğu altında inşa edilecek. Müteahhitlik Yetki Belgesi Numarası olmayanlar hiçbir şekilde yapı inşa edemeyecek. Ayrıca, yapım işini üstlenen yapı müteahhitlerinin inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesiz usta çalıştırılmalarına da izin verilmeyecek.

Söz konusu yeni düzenlemeyle ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Mehmet Yazıcıoğlu, yapı müteahhitlerinin bir an evvel faaliyet gösterdikleri ildeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından elektronik ortamda oluşturulacak "Müteahhitlik Yetki Belgesi Numaralarını" almaları gerektiğini ifade etti.

"Bu numara, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren düzenlenecek olan tüm yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve yapım işleri sözleşmelerinde kullanılacaktır" diyen Mehmet Yazıcıoğlu, şunları kaydetti: "Böylece her yapı için ayrı ayrı tutulacak; yapı müteahhitliği faaliyetleri, ilgili idareler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve ilgili meslek odalarına bildirilecek ve kurumlarca takibi bu şekilde yapılacaktır. Yapım işinin ruhsat ve ruhsat eki etüt ve projelere aykırı gerçekleştirilmesi, gerçekleştirilen imalatın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca müteahhitler için olumsuz kayıt değerlendirmesi yapılan hallerde, bir yıldan on yıla kadar yetki belgesinin iptali söz konusu olacaktır. Yetki belgesi numarası olmayan müteahhitler yetki belgesi numarası oluşturulana kadar, yetki belgesi numarası olup da cezalı duruma düşmüş müteahhitler ise cezalı oldukları süreç içinde hiçbir şekilde yapım işi üstlenemeyeceklerdir."

Ruhsat veren idareler ve yapı denetim kuruluşlarınca 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren şantiyelerde yapılacak kontrollerde, ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin bulunup bulunmadığının denetleneceğini dile getiren Yazıcıoğlu, "Bu nedenle hiçbir sahibi olmayan ustaların Geçici Ustalık Yetki Belgesi almak için en geç 1 Ocak 2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yapı ruhsat düzenlemeye yetkili idarelere başvurmaları zorunludur. Geçici ustalık yetki belgesi düzenlenen ustalara Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim verilecektir. Bu eğitim sonucunda sahip olunacak belgeler yetki belgesi olarak değerlendirilecektir" dedi.

MERHABA GAZETESİ HABER MERKEZİ 21.11.2011

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır